POSJETITE KURAN.BA
 
 

novo carevo ruho

Fuad Kovac | Saff br/str. 71

Zbunjivanju i obezglavljivanju naroda doprinose i novinari koji ove ustavne promjene tumace kako im je po volji ili kako im se naloži. Tako ih jedni napadaju, drugi hvale, treci - i jedno i drugo, cetvrti - ni sami ne znaju za šta bi se odlucili. Kako pametuju novinari, tako je i sa strankama. A narod trpi. Dokle?


Piše: Fuad Kovac

E, ovo zaista više nema smisla. U ovo predizborno vrijeme kao da Alijansa igra na kartu samo njoj znanih politickih uspjeha. I objektivno hladni prijem Bosne i Hercegovine u Vijece Evrope, tacnije sama ceremonija podizanja bh. zastave, u domacoj (Alijansinoj) štampi i nekim elektronskim medijima propracen je euforicnim zaslugama te iste Alijanse za to dizanje zastave. Alijansi je pripisan i Sporazum o ustavnim promjenama, tacnije ona je najzaslužnija što je Petritsch (po ko zna koji put) opet presudio kad su u pitanju prava sva tri naroda na cijelom teritoriju BiH (valjda je koja mrvica tih prava ostala i za manjine, kojih nije malo u ovoj zemljici).


Nazad, u nove pobjede!

"Ovo je pobjeda države BiH", samo je jedan od euforicnih naslova poslije Petritscheve odluke o promjenama Ustava entiteta. Zar to nije samo Peritscheva pobjeda?! Družio se sa grupom bh. politicara danima, pa i mjesecima, koji se nisu mogli dogovoriti o najbitnijim i najosnovnijim tackama Ustava Bosne i Hercegovine. I sad mu ga to dode pobjeda države. Tako je Wolfgang Petritsch na kraju svoje karijere u Bosni i Hercegovini (odakle ce vjerovatno na neko još bolje mjesto - za nagradu) potpisao papir u kome su sva tri naroda u Bosni i Hercegovini ravnopravna i gdje svako ima da živi kako mu je volja, da piše svojim slovima, govori svojim jezikom, ide svojom ulicom, udiše svoj zrak... I to u vrijeme u kojem glavna tužiteljica Carla del Ponte (opet!) zna gdje je Ratko Mladic. I u vrijeme kad (gonjeni nevoljom) mnogi Bošnjaci budzašto prodaju svoju bogatu imovinu u Republici Srpskoj, dok je ovamo, u Federaciji, Srbi mnoge bolje tale ili iznajmljuju strancima. U vrijeme kad nas je još uvijek nepoznat broj na biroima i dok u mnogobrojnim medunarodnim organizacijama rade strani državljani. Kao mi ovdje (makar se to odnosilo samo na Federaciju) ništa ne znamo. Ili kad nam se na ulice istjerani (i poniženi) Bošnjaci vracaju (cesto) na deminirana zgarišta, i kad se u njihovi ime fotografiraju i izjavljuju gospodin Tuka i gospoda Mirhunisa. Samo da bi njima bilo bolje. I u vrijeme kad nam je sasvim bezvezna vijest da je deložiran i nekad prvi covjek Armije BiH. A najvažnije je da su opet, ko zna koji po redu, izbori naparfemirani i našminkani, najavljeni 5. oktobra, a koji, po obicaju, nemaju šta novo donijeti.


A argumenti?!Odakle im argumenti?!

Zaista, nimalo nije lahko opoziciji. Alijansa (tacnije SDP) u svojevrsnoj je ofanzivi. Smjenjuju koga god stignu, valjao ili ne. Utrkuju se ko ce dati slatkorjeciviju izjavu i potpisati pokoji kredit koji ce vracati naša nezaposlena i izgubljena omladina. Onda ce, onako od šale, posegnuti za krivicnim prijavama protiv Alispahica, Ljevakovica i Mujezinovica, koje ce okriviti za teritorizam i za šta još ne. Kao da, ne daj Bože, nije daleko ni vijest da su branitelji Bosne i Hercegovine - obicni teroristi. Danas svaka šuša može napadati one i pametovati i onima koji su krvarili dok su neki hladovali (ili krali). Danas neki nesvjesni (ili svjesni) novinarcic ispred TV-kamere, pun zamišljene pameti, može jednostavno reci da smo svi teroristi i da je tamo neka stranka odgovorna što je tako. A za argumentima više i ne potežu oni koji napadaju.

Odakle im? Tj., argumenti!

A da se obicni narod što više zbuni i obezglavi, doprinose i novinari, koji ove ustavne promjene tumace kako im je po volji. Tako ih jedni napadaju, drugi hvale, treci - i jedno i drugo, cetvrti - ni sami ne znaju kako bi se odlucili. Kako o tome pametuju novinari, isto je i sa strankama. A narod trpi.


Dokle?! Uostalom, u udžbenicima historije iz kojih smo ranije ucili poznat je primjer Oktroiranog ustava, koji je, u Kraljevini Jugoslavije, proglasio kralj Aleksandar. "Oktriorani", samo da podsjetimo, znaci - nametnuti. Da i na to podsjetimo, uslijedila je tzv. šestojanuarska diktatura. I ovaj ustav je - koje li koincidencije - nametnut. Hoce li uslijediti nova diktatura u Bosni i Hercegovini? A možda je i nismo svjesni? Ali, ko je kralj, odnosno car? I to se zna. Novi ustav je - novo carevo ruho. Kralj je, dakle, go. A Bo-sna? Sve više i gola i bosa.